19.1.2018.

Dubrovačko-neretvanska županija je u partnerstvu s udrugom Europski dom Dubrovnik, pokrenula projekt izrade Županijskog programa za mlade, strateškog dokumenta čiji je cilj poboljšanje života mladih u županiji.

Kako bi se što bolje prepoznali potrebe i probleme mladih, projektni partneri su započeli i s provođenjem radionica.

Prve dvije radionice se održavaju u ponedjeljak 22. siječnja 2018. u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću.

Od 9,00 do 10,30 održava se radionica za osobe koje izravno rade s mladima ili su zadužene skrbiti o njima u jedinicama lokalne samouprave, obrazovnim, kulturnim i socijalnim ustanovama te udrugama.

Od 11,00 do 12,30  održava se radionica namijenjena mladim osobama između 15 i 30 godina.

Cilj je ovim radionicama, koje će se održati u svim dijelovima županije, u izradu Županijskog programa za mlade uključiti razne dionike koji na različite načine skrbe za mlade: jedinice lokalne samouprave, obrazovne, znanstvene, kulturne i socijalne ustanove te udruge mladih i za mlade.

Nakon izrade nacrta ovog dokumenta, uslijedit će javno savjetovanje, a potom se upućuje na prihvaćanje Županijskoj skupštini, nakon čega postaje temeljni dokument za definiranje županijske politike prema mladima u razdoblju 2018. – 2021.

Izvor: neslužbena stranica Grada Metkovića

19.1.2018.

Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj Metković je, putem Javnog poziva za predlaganje projekata/programa organizacija civilnog društva iz područja zaštite okoliša i prirode na prostoru Grada Dubrovnika za 2018., dobila 17 100, 00 HRK za svoj projekt „Čuvari okoliša“.

Projekt Udruge Prijatelj jedan je od 19 projekata i programa financiranih ovim Javnom pozivom čiji su rezultati izašli u četvrtak, 18. siječnja 2018. godine, a možete ih pogledati putem poveznice OVDJE

Izvor: neslužbena stranica Grada Metkovića

18.1.2018.

Grad Metković objavljuje savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Metkoviću.
U nastavku donosimo Poziv na savjetovanje, Odluku o prikupljanju komunalnoga otpada te obrazac za sudjelovanje na savjetovanju.

Savjetovanje sa zaintreresiranom javnošću OVDJE
Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga OVDJE
Obrazac za sudjelovanje OVDJE

17.1.2018.

U Općini Slivno, na lokaciji Pržinovac – Lovorje, danas su se otvorili radovi na reciklažnom dvorištu, prvom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Radove su otvorili načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić, predstavnica Regionalne razvojne agencije DUNEA i zamjenica župana Dubrovačko - neretvanske županije te predstavnici izvođača radova, tvrtke Mipek d.o.o. iz Križa.

Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje vrijedno je 2.235.203,03 kune, a 85% iznosa, 1.899.922,57 kuna, financira se putem bespovratnih EU sredstava, osiguranih kroz natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i njegov Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok će Općina Slivno ostatak sredstava financirati putem proračuna. Nositelj projekta je Općina Slivno, a pripremala ga je Regionalna razvojna agencija DUNEA.

prenosi neslužbena stranica grada Metkovića metkovic-news.com

14.1.2018.

Poslušajte gostovanje predsjednice i voditeljice LAG Neretva, gđa. Tomislave Bule - Radaljac u programu Radija Narone, emisiji "Iz Prve Ruke" povodom potpisivanja "Sporazuma o suradnji" s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Emisija je dostupna klikom OVDJE
Dani poslova u turizmu

Četvrtak, 11 Siječanj 2018 12:02 Novosti

11.1.2018.

Dani poslova u turizmu ove će se godine održati ranije nego prošle kako bi poslodavci i posloprimci prije osigurali kadrove odnosno pronašli posao u turističkom sektoru, a sve počinje 17. siječnja u Osijeku, nastavlja 26. siječnja u Zagrebu, dok će se završna manifestacija održati 2. veljače u Splitu. Dani poslova u turizmu zajednički su projekt ministarstava rada i mirovinskoga sustava te turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

"Nakon uspješno održanih prvih Dana poslova u turizmu 2017. koji su okupili više od 110 vodećih poslodavaca iz turizma i ugostiteljstva te s više od 14.000 posjetitelja u potrazi za sezonskim zapošljavanjem i ove će se godine manifestacija održati u Osijeku, Zagrebu i Splitu tijekom siječnja i veljače", najavljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) na svojim internet stranicama.

Kako se ove godine očekuje daljnji porast turističkog prometa, kao i otvaranje novih objekata, procjenjuje se da će trebati i oko 15 tisuća radnika za rad u turističko-ugostiteljskim zanimanjima više nego prošle godine. Stoga se i organizatori nadaju boljoj posjećenosti Dana poslova u turizmu, i to većinom nezaposlenih osoba, ali i učenika završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola te ostalih zainteresiranih za rad na sezonskim poslovima.

Na Danima poslova u turizmu u Osijeku 17. siječnja, potom u Zagrebu 26. siječnja i Splitu 2. veljače brojni će poslodavci-izlagači predstaviti mogućnosti koje nude za zapošljavanje, odnosno slobodna radna mjesta za ovu godinu, a na svakom će se izlagačkom mjestu moći i izravno pojedinačno razgovarati sa zainteresiranim osobama za posao.

Osim predstavljanje poslodavaca na štandovima, u sklopu Dana poslova u turizmu organizirat će se i panel rasprave, promocija centara kompetencija u turizmu i mjera aktivne politike zapošljavanja, kao i obrazovne mogućnosti za ta zanimanja i drugo.

(Hina)

9.1.2018.

Europski dom Dubrovnik pokrenuo je dva projekta namijenjena mladima. Projekti će se provoditi do studenog 2018., a sufinancira ih Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Udruga Europski dom Dubrovnik nositelj je projekta Info-centar za mlade Dubrovačko-neretvanske županije. Osim Dubrovačko-neretvanske županije, partner u provedbi je i Sveučilište u Dubrovniku. Riječ je prvenstveno o informiranju i savjetovanju mladih iz svih dijelova Dubrovačko-neretvanske županije o temama od njihova interesa i pomaganje mladima da steknu vještine koje će im biti od koristi u osobnom i profesionalnom smislu.

Paralelno s pokretanjem info-centra za mlade, Europski dom Dubrovnik sudjeluje i u izradi županijskog programa za mlade. Nositelj ovoga projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a glavni mu je cilj poboljšanje života mladih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U izradu županijskog programa za mlade bit će uključene udruge mladih i za mlade, jedinice lokalne samouprave te obrazovne, znanstvene, kulturne i socijalne ustanove s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon usvajanja na Županijskoj skupštini ovaj će dokument biti temelj za definiranje županijske politike prema mladima u razdoblju 2018.–2021.

U svrhu utvrđivanja informativnih potreba mladih izrađen je poseban upitnik na poveznici OVDJE  .Svi koji imaju veze s mladima zamoljeni su podijeliti ga na svojim internetskim stranicama, putem mailing lista ili na društvenim mrežama, kako bi ga ispunilo što više mladih iz svih dijelova županije. Rok za ispunjavanje upitnika je 10.1.2018., a nakon obrade odgovora informiranje mladih provodit će se putem individualnih kontakata, radionica, društvenih mreža i internetske stranice dnz-mladi.com, na kojoj će se objavljivati i obavijesti o tijeku izrade županijskog programa za mlade.

Izvori: http://www.dnz-mladi.com/index.php i http://www.edd.hr/index.php

8.1.2018.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj predstavio je u Bruxellesu dokument pod nazivom „The Future of Food and Farming“ – „Budućnost hrane i poljoprivrede“.

Dokument sadrži smjernice i viziju budućnosti europske poljoprivrede nakon 2020. godine, a naglasak je na pojednostavljenju pravila i fleksibilnijem pristupu za EU zemlje članice koji bi trebao osigurati održivi razvoj poljoprivrede Europske unije.

U narednom razdoblju raspravljat će se o konkretnim ciljevima i mjerama buduće Zajedničke poljoprivredne politike, dok se prijedlog zakonodavnih akata od strane Europske komisije očekuje prije ljeta 2018. godine.

Povodom nedavno objavljene Komunikacije Europske komisije o budućnosti hrane i poljoprivrede, o kojoj će se tijekom prve polovice 2018. godine voditi intenzivne rasprave na razini Vijeća Europske unije, navedena Komunikacija predstavlja temelj na kojem će Komisija izraditi i sredinom ove godine objaviti prijedlog zakonodavnog paketa Zajedničke poljoprivredne politike.

Poziva se sva zainteresirana javnost da svoje komentare i mišljenje na navedenu Komunikaciju pošaljete na e-poštu Uprave za ruralni razvoj:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..  

Spomenuti dokument možete preuzeti OVDJE

4.1.2018.

Uputa je namijenjena školama, ministarstvima, državnim agencijama te JLPRS-u, a odnosi se na knjigovodstveno evidentiranje:

  • EU projekata financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondovi)
  • projekata prekogranične suradnje
  • Erasmus+ programa
  • školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim i srednjim školama od školske godine 2017./2018.

Odredbama Pravilnika o proračunskom računovodstvu i računskom planu uređeno je da se prihodi i rashodi u proračunskom računovodstvu iskazuju uz primjenu modificiranoga računovodstvenog načela nastanka događaja. Modificirano računovodstveno načelo nastanka događaja, uz ostalo, znači da se prihodi priznaju u izvještajnom razdoblju u kojemu su postali raspoloživi i pod uvjetom da se mogu izmjeriti, a rashodi na temelju nastanka poslovnoga događaja (obveza) i u izvještajnom razdoblju na koje se odnose, neovisno o plaćanju. Iznimka od ovog pravila je način evidentiranja pomoći od institucija i tijela EU-a i pomoći iz državnoga proračuna na temelju prijenosa EU sredstava (dalje u tekstu: EU pomoći). Naime, sukladno zahtjevima europske statistike, ove pomoći (tekuće i kapitalne) priznaju se u prihode izvještajnog razdoblja razmjerno troškovima provedbe ugovorenih programa i projekata, kako je i uređeno čl. 67. st. 2. Pravilnika. S obzirom na to da se od programskog razdoblja 2014. - 2020. prilikom (su)financiranja nekih programa i projekata iz sredstava EU-a počelo primjenjivati načelo pojednostavljenih troškova (simplified cost option – SCO), ovo pravilo neće se primjenjivati prilikom evidentiranja EU pomoći za projekte koji se financiraju prema načelu pojednostavljenih troškova. Zasad se ovo načelo primjenjuje isključivo u programu Erasmus+ koji provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Škole najčešće prihode od EU ostvaruju prijenosom od drugih subjekata u sustavu opće države: od ministarstava i agencija kao proračunskih korisnika državnoga proračuna, izvanproračunskih korisnika državnoga proračuna, proračuna gradova, općina i županija (nadležnih proračuna, ali i nenadležnih) te njihovih proračunskih korisnika. Navedeni prihodi od EU iskazuju se na osnovnim računima podskupina 638 Pomoći na temelju prijenosa EU sredstava i 639 Prijenosi između proračunskih korisnika istog proračuna. Ostvarivanje prihoda od EU izravno od institucija i tijela EU-a u sklopu podskupine 632 Pomoći od međunarodnih organizacija te institucija i tijela EU-a nije često, a uobičajen primjer njegova korištenja su projekti financirani iz programa prekogranične suradnje u kojima sredstva korisnicima projekata dolaze iz inozemstva (izravno od EU ili iz zemalja s kojima Republika Hrvatska provodi programe prekogranične suradnje).

Škole i drugi proračunski korisnici gradova, općina i županija, kao i sami gradovi, općine i županije, sve prihode na temelju prijenosa EU sredstava koje ostvare od ministarstava, agencija, fakulteta, instituta i drugih proračunskih korisnika državnoga proračuna evidentirat će na osnovnom računu 63811 Tekuće pomoći iz državnoga proračuna na temelju prijenosa EU sredstava i 63821 Kapitalne pomoći iz državnoga proračuna na temelju prijenosa EU sredstava.

Ako škola ostvari prihode iz EU-a prijenosom od subjekta izvan općeg proračuna (udruge i druge neprofitne organizacije, trgovačka društva…), neće ih iskazati kao prihode iz EU-a, nego kao donacije (podskupina 663 Donacije od pravnih i fizičkih osoba izvan općeg proračuna). Budući da navedeni subjekti EU sredstva mogu ostvariti gotovo isključivo od subjekata u sklopu općeg proračuna, ta EU sredstva već su iskazana kao prihod u sklopu sustava proračuna te kao prijenos EU sredstava izvan sustava do 31. prosinca 2016. (podskupina 384 Prijenosi EU sredstava subjektima izvan općeg proračuna), odnosno rashod od 1. siječnja 2017. (podskupina 353 Subvencije trgovačkim društvima, zadrugama, poljoprivrednicima i obrtnicima iz EU sredstava i odjeljci 3813 Tekuće donacije iz EU sredstava i 3823 Kapitalne donacije iz EU sredstava).

Cjelovitu uputu potražite OVDJE

www.mzo.hr 

Kalendar događanja

« Siječanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31